Contaminació lumínica
Què és la contaminació lumínica?
La contaminació lumínica és l'augment del fons de brillantor del cel nocturn natural, a causa de la dispersió i reflexió de llum procedent de la il.luminació artificial. Aquest augment de llum artificial pertorba i altera les propietats del medi receptor. També es considera contaminació lumínica qualsevol forma d'il.luminació artificial que afecti un medi receptor que no sigui objecte de la il.luminació.
La llum natural diürna té les propietats més adequades per a la visió de l’ull humà. Les activitats antropogèniques que poden desenvolupar-se amb llum natural permeten una immillorable visibilitat de l’entorn, per la qual cosa sempre que sigui possible s’ha d’evitar fer les activitats amb il·luminació artificial i aprofitar la llum natural.
La il·luminació artificial durant la nit és un dels requisits imprescindibles per a l’habitabilitat de les zones urbanes modernes i, en menor mesura, de les zones rurals, i és també necessària per dur a terme un gran nombre d’activitats lúdiques, comercials o productives; a més, millora la seguretat ciutadana, reforça la prevenció de riscos laborals aespais concrets i és necessària per garantir la seguretat industrial de determinades instal·lacions.
La contaminació lumínica dificulta la visió del cel, el qual forma part del paisatge natural i és un bé immaterial i patrimoni comú que cal protegir. A més, un enllumenat nocturn excessiu o incorrecte pot causar molèsties en envair l’àmbit privat.
Prevenció de la contaminació lumínica
El disseny d'un enllumenat nocturn que respongui a criteris coherents i racionals fa possible un notable estalvi energètic i, de manera indirecta, una disminució de les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera.
Les accions que poden produir un impacte ambiental en el medi estan relacionades amb llums que no són de qualitat per a la visió o que tenen una potència superior a la necessària; i amb llums que dirigeixen la llum on no fa falta, que enlluernen, que envien llum cap al cel o que continuen enceses quan ja no cal.
Un disseny o un ús inadequat de les instal·lacions d’enllumenat produeix contaminació lumínica, en tant que pertorba les condicions naturals del medi nocturn i pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat i tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general.
Per aquests motius, es pot prevenir gran part de la contaminació lumínica si es porten a terme les accions següents:
- Ajustar la quantitat de llum instal·lada a la necessària per a dur a terme l’activitat amb normalitat
- Dirigir la llum només a les àrees que cal il·luminar
- Mantenir la llum apagada quan no es desenvolupa cap activitat, excepte per motius de seguretat
- Utilitzar làmpades d’alta eficàcia lluminosa adequades a la visió humana i a l’activitat que es desenvolupa (llum carbassa o blanca càlida, sempre que no es requereixi llum de característiques especials)
Normativa