Sou aquí: Inici Medi Ambient Medi Natural Recorregut ambiental riu Gurri

Recorregut ambiental riu Gurri

El recorregut ambiental del Gurri transcorre per tota la ribera del riu Gurri des dels meandres de Benages fins a les Casasses de forma ininterrompuda amb un recorregut de més de 8 km. L’itinerari permet realitzar un bonic passeig per les ribes del riu Gurri, alternant el marge dret i l’esquerre.

 

Malgrat ser un recorregut continu, el podem fraccionar en diferents trams.

 

Recorregut del Gurri - Font dels Frares

 

Informació pràctica Recorregut Gurri Font Frares.JPG

S'inicia als meandres de Benages (15), al camí antic de Taradell per un petit sender al marge esquerra del riu.

Els meandres són un reflex del curs meandriforme que té el Gurri quan travessa la Plana de Vic. El meandre és una corba que descriu el riu quan el pendent és molt baix. En aquest cas podem veure un doble meandre.

Passem el riu cap al marge dret, per un pas especialment habilitat i trobem indicacions de la Font dels Frares (14), en terme de Santa Eugènia de Berga. Aquest font, actualment perduda, ha estat sempre un lloc molt popular per els vigatans que hi realitzaven passejades i trobades sobretot als estius.

Més avall, tornem a creuar el riu cap al marge esquerra per una palanca i arribem a El Mercé (13) és una masia catalogada amb elements barrocs de qualitat, probablement del 1672.

Més endavant arribem al Torrent de Sant Jaume i el travessarem per una passera de nova construcció. És unP1010633.JPG torrent que recull les aigües de la zona de Malla, avui en dia derivades abans d’entrar a Vic. Antigament el torrent abocava les seves aigües al riu Méder just abans de l’aiguabarreig amb el Gurri i fou desviat fins al punt actual.
Finalment passem per l’aiguabarreig (12) entre el riu Gurri i el riu Méder. La confluència dels dos rius esdevé un espai interessant com node de connexió biològica entre dues conques amb orígens diferents.
Finalitzem el recorregut al parc de Xavier Roca Viñas (5) on podem continuar pel recorregut del Pont del Bruguer.
 
Una part del recorregut està adaptat apersones invidents i de mobilitat reduïda.
 
 
 

Recorregut del Gurri - Pont del Bruguer

 
Informació pràctica Recorregut Gurri Bruguer.JPG
El recorregut es pot iniciar al parc de Xavier Roca i Viñas (5), prop de l’aiguabarreig del Gurri i el Méder. En aquest parc hi ha una escultura dedicada a l’Assemblea de Catalunya, obra del vigatà Joan Furriols.
Seguint el riu pel seu marge esquerra podem observar l’antic meandre del Pas (6), just quan el riu fa un gir brusc de 90º. A primers del segle XX el riu fluïa per aquest antic meandre, avui només visible per la presència d’una alineació de pollancres. Un cop de riu i unes greus inundacions van provocar la desviació del riu per la llera actual.
Més endavant trobem la font del Pas (7), recuperada el 2010, després de molts anys desapareguda.
Quan el riu s’amanseix arribem al pont de Ferro (8), element arquitectònic construït per la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona l’any 1930
En aquest punt canviem de marge del riu i arribem a la zona del Cantarell, on ens podem desviar, amb autorització del seus propietaris, per visitar la roureda del Cantarell (10), un indret únic, molt popular entre laP1030244.JPG gent de Vic, format per roures martinencs que arriben als 300 anys, juntament amb alguns reixes i pollancres.
El sender arribar al pont d’en Bruguer (9), una magnífica construcció gòtica del segle XIV que ostenta la condició de monument històricoartístic nacional.
A partir d’aquí podem seguir el sender paral·lel al riu passant per la recentment recuperada font del Cantarell (11) (abans anomenada font d’en Bruguer) i dirigir-nos riu avall cap la zona de les Casasses.

Si ho desitgem, podem travessar el pont d’en Bruguer i continuar el recorregut seguint l’Anella Verda de Vic, cap al Puig dels Jueus o les riberes del Gurri.

 

Descarrega el plànol específic d'aquest tram.

 

Recorregut del Gurri - Les Casasses

 

Des del pont del Bruguer (9) seguim riu avall per un sender lleugerament elevat respecte la cota del riu. Passarem sota el pont nou que uneix Vic amb el polígon del Bruguer i árribarem als meandres de la Codineta, on hi ha una petita zona de pícnic. Aquest meandre, menys marcat que els altres que hem trobat aigües amunt,P1040954.JPG configura un espai de gran qualitat paisatgística.

Arribarem a una rètol que ens indica la font del Tiberi, avui perduda i pendent de ser restaurada. S'hi observa, però un petit muret de pedra i el broc original.

Passarem pel Molí del Llobet, un antic molí de farina, que segurament fou reformat i ampliat al primer quart del segle XX. L'aigua hi arribava recollida per un canal procedent del la resclosa del Cantarell situada aigües amunt.

El sender passa per sota el pont de la carretera de Roda i arriba a la zona ambiental de Les Casasses, actualment en desenvolupament, on hi podem trobar actualment una zona d'horts urbans regulats i també un Arboretum de fruiters, que ha recuperar espècies i varietats autòctones que estaven perdudes.

En aquesta zona hi trobem el darrer meandre, el de les Casasses, abans de finalitzar el recorregut en arribar al pont del l'eix Transversal (C-25), on finalitza el terme municipal de Vic, passant a Gurb.

Des d'aquest punt podem encara continuar pel camí vora Gurri fins al riu ter, seguint la senyalització del consorci Alba-Ter.

 

Descarrega el plànol específic d'aquest tram

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...