Sou aquí: Inici Medi Ambient Medi Natural Recorregut ambiental riu Méder

Recorregut ambiental riu Méder

El recorregut ambiental del Méder és un itinerari lineal que segeuix el curs del riu Méder des del nucli urbà de Vic cap a Sentfores i fins la Riera.

Al llargs dels 4 km passarem per diferents espais d'interès relacionat amb l'àmbit fluvial.

 Informació pràctica Recorregut Méder.JPG

 

El recorregut actualment consolidat comença al pont del Blanqueig i segueix per la vora de la carretera de la Guixa fins passar sota el pont de la N-152. Aquí se’ns obre un camí d’uns 2 metres d’amplada que va seguint el riu en el qual hi podem observar correctament identificats els diferents arbres de ribera.

 

Una mica més endavant troben un dels elements descoberts amb les obres deP1040015.JPG recuperació. Es tracta de les antigues piscines (2) de Vic. Segons sembla en aquest punt hi havia una resclosa, de la qual encara s’observen alguns elements, que laminava l’aigua i la retenia. Aquesta aigua retinguda a l’hivern es glaçava i permetia que es tallessin blocs de gel que es col·locaven en el pou de glaç (1) que trobem encara una mica enfilat al camí, i en un estat una mica precari. El pou permetia alimentar les neveres de la ciutat de Vic quan aquestes encara no funcionaven amb energia elèctrica. Amb l’arribada de les neveres elèctriques els pous de glaç i la seva activitat van entrar en desús. Durant els primers anys de la postguerra, amb el pou de glaç ja abandonat, la làmina d’aigua es convertí, segons ens van informar veïns de la Guixa i Vic, en unes piscines durant un anys que permetien refrescar a la població de l’època. Sembla ser que en alguns moments fins hi tot hi ha haver un petit quiosc per vendre refrescos. De tot plegat actualment només se’n conserva l’estructura lateral de la piscina i alguns graons per poder sortir de l’aigua sense dificultats. Tot pegat s’explica en un panell informatiu degudament documentat.

 

P1030980.JPGPassat aquest punt creuem el riu per una palanca de fusta i ens dirigim cap al gual que hi ha abans de Can Cassany. Abans d’arribar-hi disposem d’un petit mirador on podem observar un terreny de prop de 6000 m2 recuperat per al riu gràcies a un acord de Custòdia del territori entre l’Ajuntament i el seu propietari.

 

Arribats al gual travessem de nou el riu cap al marge dret gràcies a una altra palanca de fusta que ha facilitat molt l’accessibilitat del recorregut. Passem per sota la C-17 i tornem a creuar el riu cap al marge esquerra, que ja no abandonarem, i seguirem un sender direcció la Guixa.

 

A partir d’aquí trobem alguns trams més amples, d’altres més estrets, i passarem per la font de la Talaia (3) i la font del Ferro (4) ja arribant a la Guixa. Aquesta darrera tambéP1030996.JPG ha estat objecte d’una restauració que ha permès crear un espai amb una taula i un banc de pedra prou agradable i fresc. Malauradament en cap de les dues fonts l’aigua és potable.

 

L’itinerari segueix aigües amunt deixant enrere el nucli de la Guixa i es dirigeix en un entorn menys humanitzat fins a la Riera, ja a la carretera que porta a Sta Eulàlia de Riuprimer. En aquest punt final hi ha una arbreda de roures i àlbers de gran port que configuren una àrea plana ideal per reposar.

 

A partir d’aquí es pot tornar pel mateix camí cap a Vic, continuar fins a Sta Eulàlia, o bé seguir l’Anella verda de Vic.

 

Descarrega el plànol del tram

 

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...