Sou aquí: Inici Medi Ambient Medi Natural Anella verda Què és?

Què és?

L’Anella verda

 
P1040008.JPGL' Anella Verda de Vic és un circuit natural al voltant de la ciutat, articulat per un grup d'enclavaments d'alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, i que permet valorar ambientalment i sòcioculturalment la perifèria de la ciutat i gaudir del terme municipal. És un llarg trajecte, d'uns 32 quilòmetres de traçat, que encercla tota la ciutat, amb una gran part del circuit que passa per la llera dels rius de la ciutat el Gurri i el Mèder, recuperats recentment. Les diferències paisatgístiques que s'observen al llarg d'aquest recorregut, permet que tothom pugui disfrutar segons les seves preferències.
 
 
 
 
L'Anella Verda dona a conèixer els valors culturals i històrics de Vic. Ens porta per camins, conreus i diferents  paisatges on la mà de l'home hi ha intervingut al llarg dels segles, i que han anat configurant el territori. Ens traça un paisatge cultural que permet descobrir els recursos existents i l'organització social a través de la història, i alhora explica com ha evolucionat la ciutat i com s'ha anat configurant l'espai urbà.
  
L'Anella Verda dona la possibilitat que a pocs metres del nucli urbà i històric de la ciutat, els ciutadans i visitants poden practicar esport, passejar, contemplar la ciutat des d'una perspectiva adequada per copsar el seu creixement, o simplement a descarregar l'estrès que suposa la dinàmica 
 del dia a dia. Permet practicar esport al medi natural sense la necessitat de desplaçar-te a buscar la naturalesa en estat pur.
 
P1000245.JPG
L'Anella Verda connecta el nucli urbà amb el paisatge natural i cultural que l'envolta, i generen una infinitat d'elements per a l'educació ambiental i la reflexió sobre el desenvolupament sostenible. Ens ofereix informació de les característiques pròpies del nostre entorn, i ens permet valorar-ho i respectar-lo.
 
L'Anella Verda, permet descobrir el ric patrimoni arquitectònic rural de Vic. Masies com el Pujolar, el Franch, Can Fontarnau o Sant Joan del Galí, ens aproximen a com s'ha viscut a la part central de la plana de Vic. Al mateix temps, ens permeten gaudir de la bellesa d'aquestes construccions que han perdurat durant segles. Igualment passa amb altres tipus de construccions com per exemple l'antiga església de Sant Martí de Sentfores. L'església amb origen romànic i el seu entorn immediat en ofereix una panoràmica de tot el terme municipal, actuant de mirador de tots els elements que engloba l'Anella Verda.
 
L'Anella Verda, recupera un patrimoni perdut en els últims anys com són les fonts, un espai on tradicionalment es disfrutava de la naturalesa i de la tranquil·litat alhora que es destaca el seu interès sociocultural. També acullen espècies vegetals que configuren comunitats fontinals d'aigües dures, alhora esdevenen llocs importants per a la reproducció de la fauna invertebrada i també per a alguns amfibis, com la salamandra, així com per a l'abeurament d'ocells i de mamífers.

 
L'Anella Verda, ens ensenya els arbres monumentals, la flora i els boscos. Es pot destacar la Pineda del Pujolar, la Roureda del Cantarell, els Plàtans del Parc Jaume Balmes, del Prat i de la Carretera Barcelona, els Castanyers d'índies de la font de Sant Pere, l'Arços del Puig dels Jueus, entre d'altres. També cal ressaltar els Turons Testimoni, aquests tenen un gran interès com a elements definitoris i simbòlics del paisatge del municipi i del conjunt de la Plana, configurant un paisatge molt pròpi i fàciment identificable. Es pot destacar el turó del Puig de les Guardioles, el turó del Puig dels Jueus i el turó del Castell d'en Planas, entre d'altres. La fauna dels rius i de la resta de municipi també és un element important per gaudir d'aquest entorn natural propi de Vic.
 
Sant Martí Sentfores.JPGL'Anella Verda, comparteix traçat amb importants rutes de nivell nacional, comarcal i local, que passen per Vic, rutes nacionals com el Camí de Sant Jaume (que travessa Catalunya), els Camins del Bisbe i Abat Oliba GR151 (de Montserrat a Prades), o rutes comarcals com el popular sender que va des de Vic fins al Monestir de Sant Pere de Casserres (PR C40), el circuit també comparteix traçat amb les rutes de bicicleta tot terreny del Centre de BTT la Plana de Vic (el punt d'acollida d'aquest Centre es troba a l'alberg Canonge Collell de Vic). Les rutes locals com els recorreguts ambientals, el recorregut entorn del riu Gurri, Font dels Frares-Pont del Bruguer, el recorregut entorn del riu Mèder i la Guixa i el recorregut de Vic a Sant Sebastià.
 
L'Anella Verda té una senyalització pròpia, per tal de donar un sentit homogeni i d'unitat a tot el traçat. Hi trobem senyalització direccional i senyalització vertical, aquesta s'ha ubicat en punts estratègics de la ciutat – Plaça Mil·lenari, Camí antic de Malla, Carretera de Roda i a l'antic Camí de Taradell-. Aquesta senyalització vertical destaca tot el traçat de l'Anella Verda i totes les rutes que comparteixen recorregut amb aquest circuit.

 

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...